Sollicitatietips

Sollicitatietips

Als je op zoek bent naar een baan dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Hieronder vind je een aantal basistips en hulpmiddelen om je daarbij te helpen. Heb je vragen, neem dan contact op met een van onze medewerkers.

Curriculum Vitae (C.V.)

Een belangrijk onderdeel als je gaat solliciteren of je gaat inschrijven bij een uitzendbureau is een nette en overzichtelijke C.V.. Bij een C.V. is het belangrijk dat je hem zo volledig mogelijk invult, dus ook alle data en persoonsgegevens. Let wel op dat je nooit je BSN-nummer op je C.V. zet i.v.m. fraudegevoeligheid. Zorg ook dat je goed omschrijft welke taken en verantwoordelijkheden je had bij je laatste werkgever(s) zodat de werkgever een goed beeld krijgt van je vaardigheden. Vergeet ook niet om eventuele ervaring uit bijvoorbeeld vrijwilligerswerk op te nemen in je C.V..

Inschrijven

Als je werkzoekend bent, is het belangrijk om je in te schrijven bij uitzendbureaus. Het is goed om je kansen te spreiden dus hoe meer mensen weten dat je werk zoekt, hoe groter de kans dat iemand werk voor je heeft! Als je je gaat inschrijven bij een uitzendbureau is het meestal handig om van tevoren even een afspraak te maken, dan weet je zeker dat iemand tijd voor je heeft. Vaak wordt er bij een inschrijving gevraagd naar je C.V., een geldig ID-bewijs en eventuele rijbewijzen en certificaten, zorg dus dat je die meeneemt. Tip: check even of alles nog geldig is.

Reageren, reageren, reageren

Als je werkt zoekt, is het belangrijk dat je zelf actief reageert op vacatures. Vacatures vind je op vacaturebanken, op websites van uitzendbureaus maar ook nog steeds in kranten of via het UWV. Ook als je hebt gesolliciteerd, is het belangrijk om contact te onderhouden. Heb je een tijdje niks gehoord van het bedrijf of uitzendbureau, neem dan zelf contact op om te vragen hoe de stand van zaken is. Als je zelf actief informeert en solliciteert is de kans op werk veel groter.

Haak niet direct af

Werk zoeken en solliciteren is best een intensieve klus. Ook is de kans groot dat je enigszins onzeker of ontmoedigd wordt als je weinig tot geen reacties krijgt. Haak daarom niet te snel af! De volhouder wint. Blijf dus actief solliciteren en laat je niet (te snel) ontmoedigen.